zondag 16 juni 2013

Sapjes uit de slowjuicer

Sinds een maand ben ik de trotse eigenaar van een Versapers slowjuicer. Zoals jullie misschien al wel gelezen hebben in een verslag van mijn Summer Body Challange maak ik er bijna iedere ochtend een sapje mee.
De voordelen van het drinken van groentensap na het ontwaken leerde ik door de boeken van Amber Albarda. Ze verteld o.a. dat het drinken van groentensap goed is om je meteen energiek te voelen 's ochtends door de vele vitamines en mineralen die je binnenkrijgt met de sapjes. Ook krijg je veel vezels binnen die je helpen de afvalstoffen van de vorige dag te verwijderen, daarbij wordt ook je ontbijt erna door alle enzymen beter verteerd en opgenomen. Het is wel belangrijk om de sappen zelf vers te maken, de voedingsstoffen van sappen uit de supermarkt zijn allang vervlogen. Je kunt af en toe wel fruit toevoegen aan een sapje, bijvoorbeeld een appel om het net even iets zoeter te laten smaken, maar over het algemeen kun je beter voor groentensappen kiezen, zeker voor na het ontwaken. Dit komt omdat je bij het drinken van fruitsappen in een keer veel fruitsuikers binnen krijgt. Hierdoor slaat je bloedsuikerspiegel op tilt en dit zorgt juist voor honger in plaats van een verzadigd gevoel. Het Voedingscentrum raad ons aan per dag twee ons groenten en twee stuks fruit te eten, fruit is voor de meeste mensen geen probleem, maar groenten blijkt lastig in de praktijk. Het drinken van groentensappen is hierbij een uitkomst. Het sap drink je 's ochtends na het ontwaken op een nuchtere maag, na het drinken wacht je 20 minuten voordat je gaat ontbijten. Voor meer en complete informatie verwijs ik je graag naar het boek ''Eet jezelf mooi, slank & gelukkig'' van Amber Albarda.
Na het lezen van deze informatie in de boeken van Amber Albarda kocht ik al snel een (goedkope) sapcentrifuge, deze heb ik een korte tijd intensief gebruikt maar daarna verdween hij al snel in de kast. Toen ik hem onlangs uit de kast haalde om hem weer te gaan gebruiken begaf hij het. Na mezelf te hebben verdiept in de slowjuicers heb ik er een aangeschaft en ik ben er erg blij mee. Nadeel van de sapcentrifuge was dat hij soms meer en soms minder sap uit dezelfde hoeveelheid groenten of fruit perste en dat het pulp wat overblijft soms nog best vochtig was. Ook wordt de rasp van een sapcentrifuge warm waardoor je sap ook warm wordt. Ik vond het hierdoor niet altijd lekker, op het begin moest ik er zelf zo aan wennen dat ik er af en toe van moest kokhalzen. Inmiddels weet ik ook dat door de warmte de structuur van de vitamines en mineralen uit het sap aangetast wordt, dus het lichaam neemt er minder van op. Bij een slowjuicer wordt het fruit eerst gemalen en gekneusd voordat het geperst wordt, hierdoor heeft een persmechanisme van een slowjuicer minder werk. Ook is de sapopbrengst hierdoor hoger en het sap van hogere kwaliteit. En heel belangrijk: het sap uit de slowjuicer vind ik persoonlijk veel lekkerder! Bij de slowjuicer komt er ook weinig zuurstof bij het persen, hierdoor kun je het sap nog 48 uur in de koelkast bewaren. Dit is natuurlijk erg handig, als je er net als ik 's ochtends vroeg uit moet kun je je sapje 's avonds al maken en klaar zetten in de koelkast! Daarbij zijn mijn buren denk ik ook blij dat ik nu een slowjuicer heb in plaats van een sapcentrifuge, deze maakt namelijk veel minder lawaai, wel zo fijn op de vroege ochtend! Enige nadeel van de slowjuicer is dat deze vele malen duurder is dan een sapcentrifuge. Maar op lange termijn is een slowjuicer wel goedkoper, hij gaat langer mee en je haalt meer sap uit je groenten en fruit.

Hieronder vind je een paar van mijn favoriete sapjes. Om te beginnen was je de (liefst biologische)groenten goed en verwijder je eventuele beschadigde plekken. De schillen en kleine pitjes kun je gewoon mee persen. Je doet de groenten en het fruit gewoon in de machine en deze maakt een heerlijk sapje voor je!

Een groentensapje om de dag goed mee te beginnen:
1/2 komkommer
1 stengel bleekselderij
1/2 rode biet
3 wortels
(evt. 1 appel voor de beginner om het iets zoeter te maken)


Een lekker verfrissend sapje:
1/2 komkommer
1 appel
1 kiwi

Een lekker fruit sapje:
stuk watermeloen van ongeveer 180 gr (zonder schil)
handje witte druiven
handje aardbeien
(Bij dit sapje kun je eventueel een handje noten eten om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.)

Ik hoop dat ik jullie iets wijzer heb kunnen maken op het gebied van slowjuicers, sapcentrifuges en sapjes. Heb je vragen, tips of suggesties? Ik hoor graag van je, laat een berichtje achter bij opmerkingen.

Lijkt het jou wat om de dag energiek en gezond te beginnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...