zaterdag 6 april 2013

Risotto met gegrilde asperges, geitenkaas en salie


Heerlijk, ze zijn er weer; Asperges, ook wel het witte goud genoemd. Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant groeien. De witte asperges groeien onder de grond, hierdoor blijven ze mooi wit. De groene asperge zijn dezelfde stengels maar groeien boven de grond waardoor zij groen verkleuren.
Er zijn verschillende geneeskrachtige werkingen die worden toegeschreven aan de asperge, zo zou het helpen tegen hartproblemen, stress verhelpen, goed zijn tegen concentratieproblemen, bloedzuiverend werken en helpen bij slaapproblemen. Daarnaast bevatten asperges vitamine E, B en C.
In plaats van de asperges te koken heb ik er bij deze risotto voor gekozen om de asperges te grillen, dit zorgt voor een lekkere bite in deze heerlijk romige risotto.

Risotto met gegrilde asperges, geitenkaas en salie
2 personen

175 gr risotto
500 gr witte asperges, 

100 gr zachte geitenkaas
+/- 12 blaadjes verse salie
1/2 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngehakt
50 ml witte wijn
1/2 liter heldere bouillon, liefst zonder gist
klontje roomboter
olijfolie
zeezout
peper


Schil de asperges met een dunschiller, snijd 2cm van de onderkant af en snijd ze in de lengte doormidden.

Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook. Hak de helft van de salie blaadjes fijn en voeg deze toe. Roer de risotto er door en voeg daarna de wijn toe, laat de wijn inkoken. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe en laat deze steeds absorberen en verdampen, blijf goed door roeren. Het duurt ongeveer 18 minuten voordat de rijst klaar is, de buitenkant moet zacht zijn, maar de binnenkant moet nog wel een ''bite'' hebben.

Haal de risotto van het vuur en roer er de boter en geitenkaas door. Laat de risotto 10 minuten rusten met de deksel op de pan.


Laat een grillpan goed heet worden. Besprenkel de asperges met wat olijfolie en leg ze daarna in de pan. Grill de asperges in ongeveer 10 minuten aan beide kanten bruin en gaar, bestrooi met wat zeezout. Houd zes asperges apart, snijd de rest klein en roer de stukjes asperge door de risotto. 


Verhit wat olie in de grillpan en bak hierin de laatste blaadjes salie in ongeveer 3 minuten knapperig.

Breng de risotto goed op smaak met peper. Schep de risotto op de borden en verdeel hierop de asperges. Maak af met de knapperige salie blaadjes.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...