maandag 30 september 2013

Foodblogswap; Millionaires shortbread


Eerder maakte ik al deze heerlijke Geitenkaasquiche met kerstomaatjes en tijm voor de foodblogswap van deze maand. Maar omdat de blog Cookie Cottage van Hazel zo vol staat met heerlijke bakrecepten, wilde ik ook graag nog wat zoets maken. Mijn keuze was eigenlijk gevallen op deze after eight truffels maar ik kon de peperpuntextract hiervoor nergens vinden. Maar al snel kwam ik deze Millionaires shortbread tegen, ook geen straf dacht ik zo!
Snijd de millionaires shortbread als deze helemaal in afgekoeld in kleine stukjes, hij is erg zoet en machtig! Zoals Hazel al voorspelde in de echte uitdaging van dit recept het snijden van de stukjes. Je zult zelf ook zien dat de chocolade precies op de verkeerde plaats breekt en de karamel en de koek zullen bij jou vast ook niet op de juiste plaats blijven zitten. Het is geen recept voor perfectionisten, laat het lekker rommelig en knoei er lekker mee. Dit alles vergeet je toch weer zodra je de millionaires shortbread proeft, heerlijk!


Millionaires shortbread

225 gr bloem
75 gr fijne kristalsuiker 
325 gr boter
1 blikje gecondenseerde melk met suiker 
150 gr donkere basterdsuiker
300 gr pure chocolade

Verwarm je oven voor op 180°C.

Doe de bloem en suiker in een kom, voeg 175gr boter toe en wrijf deze er met je vingers doorheen totdat je een kruimelig zanddeeg hebt. Maak er een bal van. Vet een bakblik in van ongeveer 22 x 22cm en druk hierin het deeg uit.

Bak de shortbread in de oven voor 5 minuten. Verlaag hierna de oventemperatuur tot 160°C en bak voor nog eens 30 tot 40 minuten. 
De shortbread blijft heel licht van kleur. Laat de shortbread in het bakblik volledig afkoelen.

Verhit de donkere basterdsuiker en de overgebleven 150gr boter in een pan met anti-aanbaklaag. Blijf roeren totdat de boter volledig is gesmolten en de suiker is opgenomen. Voeg de gecondenseerde melk toe en breng het snel aan de koek, blijf roeren. Kook voor ongeveer een minuut tot dat karamel een beetje is ingedikt.

Giet de karamel over het afgekoelde laagje shortbread. Laat ook de karamel nu afkoelen.

Breek de chocolade in stukjes en laat au bain-marie smelten. Roer goed door en giet de chocolade over de karamel. Laat goed afkoelen en snijd in kleine stukjes.

Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...