dinsdag 18 november 2014

Pittige andijviestamp met Indische gehaktballetjes


Het wordt nu dan echt kouder, tijd voor stamppot! Nu ben ik geen enorme fan van stamppot dus ik bedacht een versie die ik een stuk interessanter vind; eentje met een Indisch tintje! Het is een pittige stamppot geworden met heerlijke Indische gehaktballetjes en bestrooid met pinda's voor een lekkere bite. 
Ik gebruikte een recept voor (grote) Indische gehaktballen uit de Allerhande, alleen ik heb er kleine gehaktballetjes van gemaakt. De balletjes zijn voor het bakken in seroendeng gerold, dit is een heerlijk mengsel van geroosterde kokos met pinda's. Deze Indische gehaktballetjes zijn trouwens ook erg lekker als borrelhapje, met een beetje pindasaus.Pittige andijviestamp met Indische gehaktballetjes
voor 3 personen

500 gr kruimige aardappels
300 gr gesneden andijvie
+/- 150 ml melk
1.5 eetlepel sambal badjak
100 gr ongezouten pinda's
1 sneetje witbrood
3 eetlepels ketjap manis
400 gr half-om-halfgehakt
1 ei 
1 teen knoflook
50 gr seroendeng
boter


Hak 50 gr pinda's grof. Leg het brood (zonder korst) in een grote kom en besprenkel met de ketjap. Voeg het gehakt, een geperste teen knoflook, een halve eetlepel sambal, de grof gehakte pinda's en het ei toe. 

Kneed het gehakt totdat het brood er gelijkmatig doorheen is gemengd. Verdeel het gehakt in kleine porties en vorm er met vochtige handen balletjes van. 

Doe de seroendeng in een diep bord en rol de gehaktballetjes er 1 voor 1 door.

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels gaar in gezouten water. 

Verhit boter in een grote koekenpan en braad de balletjes aan. Bak ze op laag vuur in ongeveer 20 minuten gaar. Keer regelmatig. Draai het vuur de laatste 3 minuten iets hoger voor een knapperig korstje.

Verwarm de melk. Giet de aardappels af en stamp ze met de warme melk fijn. Voeg de andijvie toe en een eetlepel sambal, meng alles goed door elkaar.

Schep de andijviestamp op en verdeel de Indische gehaktballetjes erover, bestrooi met de overgebleven pinda's.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...