donderdag 23 januari 2014

Havermoutmuffins met blauwe bessen


Het recept voor deze heerlijke havermoutmuffins baseerde ik op een recept van Lorraine Pascale. Het is een recept met zure room in plaats van melk, hierdoor krijgen de muffins een heerlijk lichte textuur. Het geheim achter een lichte, luchtige muffin is het beslag niet te lang te roeren. 
De suiker in het recept heb ik vervangen door ahornsiroop. Ahornsiroop is ingedikt sap van de ahornboom en is zonder chemische conserveringsmiddelen gemaakt. In tegenstelling tot suiker, bevat de siroop voedingswaarde. Ahornsiroop is onder andere rijk aan calcium, ijzer en vitamine B1 en magnesium. Door deze aanpassing kun je zonder schuldgevoel genieten van deze heerlijke muffins!


Havermoutmuffins met blauwe bessen
voor ongeveer 18 muffins


300 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr blauwe bessen (ik gebruikte ze ontdooid uit de diepvries maar vers kan natuurlijk ook)
300 gr zure room
175 ml ahornsiroop (of 250 gr lichte basterdsuiker)
100 gr boter
75 gr havermout
2 eieren
1 eidooier
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zuiveringszout (te koop bij de apotheek)
snufje zeezout

Verwarm de oven voor op 180°C.

Laat de boter smelten in een pannetje op laag vuur. Haal de pan daarna van het vuur en laat afkoelen.

Bekleed een muffinvorm met papieren vormpjes.

Meng in een grote kom het zelfrijzend bakmeel met 50 gr van de havermout, het bakpoeder, het zuiveringszout en een snufje zout.

Maak een kuiltje in het midden van de kom er schep hier twee derde van de blauwe bessen in. Voeg ook de zure room, de eieren, de eidooier en de ahornsiroop toe. Schenk de afgekoelde gesmolten boter erbij en roer kort. Verdeel het mengsel over de vormpjes.

Duw wat blauwe bessen lichtjes in de bovenkant en bestrooi met wat overgebleven havermout, druk lichtjes aan.

Bak de muffins in de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten. Ze zijn goed als ze goudbruin zijn en als je er een sateprikker in steekt moet deze er schoon uitkomen.

Je kunt ze warm of koud eten, maar de structuur is beter als ze wat afgekoeld zijn. Je kunt ze een paar dagen in een luchtdichte trommel bewaren en zelfs invriezen!

Enjoy!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...