woensdag 29 april 2015

Risotto met groene asperges en kastanje champignons

Het was al eventjes geleden dat ik risotto at. Ik vind risotto altijd erg lekker maar je moet er even de tijd voor nemen. Vorig weekend nam ik de tijd om risotto te maken in mijn super mooie nieuwe Le Creuset. Deze wil ik het liefst zo vaak mogelijk gebruiken, een mooi excuus! Ik bedacht een heerlijke risotto met groene asperges en kastanje champignons.


Zoals ik al zei moet je even de tijd nemen voor een lekkere risotto. Risotto is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken, je moet er alleen een flinke portie TLC in stoppen en dan weet je niet wat je proeft! 


Belangrijk is om de risotto even goed om te scheppen in de olie en het gefruite sjalotje met knoflook, zodat alle rijstkorrels glanzen. Als het ware rooster je nu de droge risotto rijst. Hiermee voorkom je een groot temperatuurverschil met de bouillon die je hierna gaat toevoegen. Op deze manier wordt de rijst compacter en steviger, de korrel barst niet en gaat plakken tijdens het koken.

Je kunt niet even de keuken uit tijdens het bereiden van risotto, het is belangrijk dat je steeds blijft roeren. Zo voorkom je niet alleen dat de risotto aanbrandt, het zorgt ook voor de afgifte van zetmeel. Door het roeren krijg je die heerlijk smeuïge risotto, yum!


Risotto met groene asperges en kastanje champignons
voor 2 personen

175 gr risotto
125 gr kastanje champignons
250 gr groene asperges
50 gr Parmezaanse kaas
50 ml witte wijn
600 ml bouillon
1 sjalotje
1 teen knoflook
olijfolie
klontje boter
zeezout
peper

Pel en snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn.

Verwarm de bouillon in een pan op laag vuur.

Snijd ongeveer 2 tot 3 cm van de houtige onderkant van de groene asperges, dit deel kun je weggooien. Snijd de asperges daarna in kleine stukjes van z´n 3 cm. Maak de kastanje champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes.

Verhit een beetje olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin het sjalotje en de knoflook. Roer de risotto er door en schep om tot alle rijstkorrels glanzen. Voeg de wijn toe en laat deze inkoken. Voeg nu beetje bij beetje de helft van de warme bouillon toe en laat deze steeds absorberen en verdampen, blijf ondertussen goed roeren. 

Voeg de asperges en champignons toe zodra je de helft van de bouillon hebt toegevoegd. Ga nu verder met het beetje bij beetje toevoegen van de bouillon, laat de bouillon steeds adsorberen en blijf roeren. 

De risotto is klaar als hij lekker smeuïg is. De buitenkant van de risotto moet zacht zijn, maar de binnenkant moet nog wel enige bite hebben.

Haal de risotto van het vuur en roer er het klontje boter en de Parmezaanse kaas door. Doe de deksel op de pan en laat de risotto 10 minuten rusten.

Breng de risotto op smaak met peper en eventueel een beetje zout.


Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...