maandag 13 april 2015

Gezonde moussaka


Moussaka is een van oorsprong Turks gerecht uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk. Veel mensen denken dat het gerecht Grieks is, maar de Griekse versie is eigenlijk een moderne versie. Deze is ontstaan in de jaren twintig van de vorige eeuw, een Griekse chef-kok bedacht toen de gelaagde versie zoals wij hem nu kennen. Maar deze versie met aardappelen, in olie gebakken aubergine en bechamelsaus is helaas niet echt slank te noemen.

Daarom ging ik opzoek naar een gezondere versie. Zo af en toe heb ik namelijk echt zin in een heerlijk geurende en, ondanks dat de lente in aantocht is, verwarmende ovenschotel! Dit recept is gebaseerd op een recept uit de Allerhande, lekker snel, makkelijk en een stuk gezonder!


Gezonde moussaka
voor 2 personen

1 aubergine
2 tomaten
175 gr rundergehakt 
75 gr geraspte belegen kaas
blikje tomatenpuree
50 ml water
1 ui
1 teen knoflook
halve theelepel kaneel
olijfolie
peper
zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rul. Bak de ui en knoflook een minuutje mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ook een minuutje mee. Voeg de kaneel en het water toe. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm de saus voor 5 minuten.

Snijd de aubergine in plakken. Kook de plakken in kokend water met zout voor 1 minuut. Laat de aubergineplakken goed uitlekken. 

Vet een ovenschaal in en leg hierin de helft van de aubergineplakken. Schep hier het gehaktmengsel op en leg hier vervolgens de overige aubergineplakken op.Snijd de tomaten in plakken en leg deze op de aubergine. 

Bestrooi met geraspte kaas en zet de ovenschaal voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...