maandag 14 oktober 2013

Witlof met rauwe ham en brie en rozemarijn krieltjes


Witlof is heel gezond, het bevat veel vitamine C en kalium. Kalium zorgt ervoor dat overtollig vocht sneller wordt afgevoerd uit het lichaam. Witlof is een voedzame groenten, bevat veel mineralen en weinig calorie├źn. Witlof is een bladgroente en wordt in het donker geteeld, in het licht wordt de krop door chlorofylvorming namelijk groen. Dit zorgt ook voor de bittere smaak, zorg ervoor dat je de meest witte stronkjes kiest, deze smaken het minst bitter.
Witlof heb ik altijd lekker gevonden, rauw als salade met mandarijntjes of met ham en kaas uit de oven, op de klassieke manier. Deze witlof met rauwe ham, tapenade en brie is de moderne variant. Je kunt hem eigenlijk niet niet lekker vinden, want zeg nou zelf, met deze smaakmakers kun je alles lekker maken!

Dit recept bedacht ik voor Lekker Tafelen, een team foodies schrijft hier dagelijks over eerlijke en smaakvolle maaltijden.

Witlof met rauwe ham en brie en rozemarijn krieltjes
voor 1 persoon

150 gr krieltjes
2 stronkjes witlof
2 plakken rauwe ham
2 eetlepels tapenade
+/- 50 gr brie, in plakjes
1 grote teen knoflook, geperst
rozemarijn
olijfolie
zeezout
peper

Verwarm je oven voor op 220°C.

Was de krieltjes goed, schil ze niet. Snijd ze in vieren en meng in een ovenschaal met een scheutje olijfolie, knoflook, rozemarijn, peper en zout. Zet ze voor ongeveer 25-30 minuten in de oven.

Snijd de onderkant van de witlof, verwijder de harde kern en eventueel de buitenste bladeren als deze verkleurd zijn. Kook de witlof in water met zout voor 7 minuten. Laat de stronkjes goed uitlekken, eventueel op keukenpapier.

Wikkel de witlof in een plakje ham en leg in een licht ingevette ovenschaal. Schep op de ham een lepel tapenade en leg hierop plakjes brie. Bestrooi met zwarte peper.

Zet de witlof de laatste 5 minuten in de oven bij de krieltjes tot de brie gesmolten is.

Ga jij dit heerlijke witlof recept uitproberen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...