woensdag 5 augustus 2015

Zelfgemaakte tomatensaus


Tomatensaus of passata di pomodoro kun je natuurlijk kant en klaar in de winkel kopen, maar je maakt het zelf natuurlijk veel lekkerder! Ik had hiervoor nog nooit zelf tomatensaus gemaakt dus was erg benieuwd. Op de markt kocht ik heerlijk rijpe tomaten, want goede ingredienten zijn natuurlijk het halve werk! De saus is heel smaakvol en kost je eigenlijk helemaal niet zoveel werk. Door de saus een uur, het liefst nog langer, te laten sudderen krijgt de saus een heerlijke en diepere smaak.

Met dit recept kun je alle kanten op; heerlijk in pasta's, lasagne, zelf pizza maken, ga zo maar door. Eventueel kun je het recept verdubbelen en ook nog saus invriezen. Zo heb je ook doordeweeks binnen no-time een heerlijke pasta op tafel staan!


Zelfgemaakte tomatensaus
voor z'n 800 ml saus

1 kg rijpe tomaten
1 blikje tomatenpuree
2 uien
2 wortels
1 rode paprika
1 glas rode wijn
2 tenen knoflook
1 theelepel gerookt paprikapoeder
handje verse basilicumblaadjes
olijfolie
zeezout
peper

Ontvel de tomaten door deze aan de onderkant kruislings in de snijden. Doe de tomaten in gekookt water tot het velletje omkrult. Haal de tomaten uit het kokend water en dompel ze onder in koud water. Het velletje kun je nu makkelijk van de tomaat halen. Snijd de tomaten in grove stukken.

Pel en snipper de uien en hak de knoflook fijn. Maak de wortels en paprika schoon en snijd in stukjes. 

Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin op laag vuur de ui en wortels. Voeg de paprika toe, het paprikapoeder en een snufje zout. 

Zodra het ui glazig is doe je de tomatenpuree erbij en de fijngehakte knoflook. De tomatenpuree ontzuur je op deze manier, blijf wel roeren want tomatenpuree brandt snel aan. Voeg daarna de rode wijn toe en laat deze even inkoken.

Doe de stukken gepelde tomaat in de pan en laat z'n uur zachtjes koken. 

Daarna kun je de saus eventueel pureren en op smaak brengen met peper en een beetje zout, wel eerst proeven! Scheur de blaadjes basilicum in stukjes en roer deze door de tomatensaus.


Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...