zondag 4 augustus 2013

Salade met bietjes, parmaham en parmezaankletskopjes


Voor een etentje met vrienden zocht ik nog een lekker voorgerechtje. In foodies magazine vond ik deze heerlijke salade met bietjes, parmaham en parmezaankletskopjes. Ideaal voor een etentje bij deze tropische temperaturen, want je kunt al wat voorbereidingen treffen voordat je bezoek komt en daarna hoef je eigenlijk alleen het bord op te maken. Er komt geen oven meer aan te pas dus, fijn!
Ik eet niet vaak rode bietjes, maar als ik ze eet vind ik ze heerlijk. Geen idee eigenlijk waarom ze niet vaker op het menu staan. Wel verwerk ik de rode bietjes vaak in mijn sapjes uit de slowjuicer. Rode bieten zijn namelijk erg gezond, ze zitten vol antioxidanten, helpen de kwaliteit van bloed verbeteren en bevatten veel vitamines en mineralen. Waaronder mangaan, dit mineraal zorgt voor een betere opnamen van vitamine C en B1 tijdens de spijsvertering. Ook bevatten bietjes voedingsstoffen die kankerwerend zijn, ze bevatten namelijk stoffen die de vrije radicalen tegen gaan en stimuleren het immuunsysteem. Genoeg redenen dus om deze salade vaker op het menu te zetten!

Salade met bietjes, parmaham en parmezaankletskopjes
voorgerecht voor 4 personen

250 gr rode bietjes
75 gr rucolamelange
100 gr parmezaanse kaas
100 gr parmaham
1 eetlepel honing
sap van een halve citroen
1 eetlepel gedroogde tijm
extra vergine olijfolie
zeezout
peper

Verwarm de oven voor op 200°C.

Rasp de parmezaanse kaas fijn en meng deze met een halve eetlepel tijm. Bekleed een bakplaat met bakpapier en strooi hier cirkels parmezaanse kaas op. Bak de kletskopjes in ongeveer 10 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen op het bakpapier.

Was de bietjes en schaaf of snijd ze in hele dunne plakjes, leg deze in een kom. Meng de honing, het citroensap en de overige tijm en breng op smaak met zout en peper. Schenk dit mengsel over die bietjes en laat het zeker 10 minuten marineren.

Leg de rucola op een bord en verdeel de plakken ham en bietjes er over. Leg de parmezaankletskopjes ertussen en besprenkel met wat olijfolie.


Ga jij deze heerlijke salade uitproberen?




1 opmerking:

  1. Deze salade ga ik zeker uitproberen. Ziet er verrukkelijk uit en ik ben dol op bietjes. Bedankt voor het recept! Hartelijke groet, Petra

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...