woensdag 21 augustus 2013

Kabeljauw met tapenadekorst op een eigentijdse panzanella

Ik ben de trotse eigenaar van het nieuwe kookboek Fast, fresh & easy van Lorraine Pascale. In dit kookboek vind je 100 heerlijke en eenvoudige recepten, lekkere drankjes, hapjes, snacks, soepen, hoofdgerechten, toetjes en baksels, wat een compleet boek!
De kabeljauw in dit recept krijgt een heerlijk tapenadekorstje en wordt geserveerd op een eigentijdse panzanella. Panzanella is een Italiaans voorgerecht waarbij oud brood wordt doordrenkt in tomaat en op smaak wordt gebracht met onder andere basilicum en vinaigrette. Het is een recept voor de armen waarbij alle restjes opgemaakt worden en het brood wordt helemaal zompig. Lorraine maakte deze eigentijdse variant met krokante croutons, heerlijk!
Volgens Lorraine is dit een verslavend gerechtje, ik vond dit in eerste instantie wat overdreven. Maar nu ik de fantastische smaken geproefd heb ben ik het er helemaal mee eens!

Kabeljauw met tapenadekorst op een eigentijdse panzanella
voor twee personen

2 kabeljauwfilets
125 gr kerstomaatjes
halve komkommer
1 kleine rode ui
half ciabattabrood
50 gr zwarte olijven, zonder pit
1 eetlepel kappertjes
1 klein teentje knoflook
handje verse basilicum blaadjes
snufje gedroogde rozemarijn
2 eetlepels witte wijnazijn
olijfolie
zeezout
peper

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de olijven en kappertjes in een keukenmachine of blender. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe, de rozemarijn en knoflook en pureer dit tot een tapenade. Voeg (een beetje)zout en peper toe naar smaak.

Dep de kabeljauwfilets eventueel droog en leg ze op een bakplaat. Verdeel de tapenade over de vis en bak ze in 10-12 minuten in de oven.

Scheur het brood in stukjes en besprenkel met een beetje olijfolie. Bak ze de laatste 6-8 minuten mee in de oven.

Snijd de kerstomaatjes doormidden, de komkommer in plakjes en doe beide in een kom. Snijd de rode ui in halve maantjes en scheur de blaadjes basilicum en voeg ze toe aan de kom. 

Haal de stukjes brood uit de oven en voeg toe aan de salade. Besprenkel de salade met 4 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels witte wijnazijn, meng alles goed door elkaar.

Controleer of de vis goed gaar is, hij moet helemaal wit zijn en niet meer doorzichtig.

Verdeel de salade over de borden en leg de kabeljauw erop.

Enjoy!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...