zondag 15 november 2015

Boeuf bour­guig­non


Dit is het ideale recept voor een regenachtige zondag. Lekker thuis, je favoriete serie of een filmpje kijken op de bank en ondertussen staat er in de keuken op een klein vuurtje een lekker maaltje te stoven; boeuf bour­guig­non! Een heerlijke Franse klassieker, gestoofd rundvlees in rode wijn met champignons, uitjes en spek. Letterlijk betekend boeuf bour­guig­non 'rund op zijn bourgondisch', het is echt een boerengerecht en was de manier om taai vlees mals en smakelijk te maken.


Bij Boeuf bourguignon kun je haricot verts en aardappelpuree serveren, de klassieke combinatie. Maar ook witlof of rode kool en krieltjes uit de oven, rijst of zelfs pasta zijn er lekker bij. Of je serveert de boeuf bourguignon op z'n Frans; lekker met stokbrood.  


Boeuf bour­guig­non.
voor 4 personen

750 gr rib-runderlappen
2 uien
250 gr winterpeen
3 tenen knoflook
750 ml volle rode wijn
180 gr ontbijtspek
blikje tomatenpuree
2 takjes tijm
2 laurierblaadjes
30 gr platte peterselie
250 gr champignons
320 gr zilveruitjes

Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Snijd de uien in halve ringen en de winterpeen en knoflook in plakjes. Meng het vlees, uien, wortel en knoflook in een grote kom en schenk er de wijn over. Dek de kom af en laat het minimaal 2 uur in de koelkast marineren. Haal de kom 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Schep het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier.

Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak in een braadpan zonder olie of boter op laag vuur in z'n 10 minuten uit. Schep het ontbijtspek uit de pan. Doe het rundvlees in de pan en bak goudbruin, schep het vlees daarna uit de pan. Haal de groenten uit de marinade en bak zachtjes in dezelfde pan 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Voeg het vlees, de spel en marinade toe en breng dit zachtjes aan de kook.

Bind de tijm, laurierblaadjes en de helft van de peterselie bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg dit bouquet toe aan het vlees. Laat nu 2.5 uur zonder deksel op de pan zachtjes stoven. 

Maak de champignons schoon en doe ze in de pan. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg ook toe. Laat het vlees en groenten nog een half uurtjes sudderen.

Verwijder de kruiden. Proef en breng de boeuf bour­guig­non op smaak met zout en peper. Snijd de rest van de peterselie fijn en strooi over de boeuf bour­guig­non.


Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...