woensdag 13 augustus 2014

Rutger's ultieme brownies


Een tijdje geleden zag ik bij de bieb het bakboek van Heel Holland Bakt winnaar Rutger. In dit bakboek vind je 70 heerlijke bakrecepten, de een nog lekkerder dan de ander. Voor mijn collega's maakte in deze ultieme brownies en ze vielen goed in de smaak! Vanaf begin september kun je trouwens naar Heel Holland Bakt seizoen twee kijken. Dat wordt weer watertanden voor de buis!
Deze ultieme brownies zijn knapperig van buiten, smeuïg van binnen en hebben een intense chocolade- en volle hazelnootsmaak. Volgens Rutger kun je de brownies prima een dag van tevoren bakken, de volgende dag zijn ze juist nog lekkerder. Maar ik betwijfel of ze dan niet al op zijn...


Rutger's ultieme brownies
voor ongeveer 16 stuks

75 gr blanke hazelnoten
225 gr boter + extra, om in te vetten
115 gr pure chocolade, minstens 72% cacao
125 gr bloem
25 gr cacaopoeder
330 gr suiker
2 eieren
1 eidooier
1 theelepel vanille-extract
snufje zout

Verwarm de oven voor op 175°C. 

Rooster de hazelnoten in een droge pan. Plet de hazelnoten vervolgens door ze op een snijplank te leggen en er met de onderkant van een pan stevig op te drukken. De structuur van grof geplette hazelnoten is het best, dus zorg ervoor dat ze niet te fijn worden.

Vet een vierkante bakvorm van 20 cm in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier.

Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. 

Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel geel licht van kleur is geworden en het als een lint van de gare afloopt. Dit duurt ongeveer 5 minuten met de mixer.

Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen en tot slot de stukjes hazelnoot.

Giet het beslag in de bakvorm en zet deze 40 minuten in de oven. Laat het geheel daarna volledig afkoelen in de vorm voor je er brownies van snijdt.

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...