zondag 20 april 2014

Quiche met groene asperges en geitenkaas

Het aspergeseizoen is weer geopend, dus we kunnen weer volop genieten van het witte en groene goud! Persoonlijk vind ik de groene asperges het lekkerst, deze zijn iets sterker en pittiger van smaak dan hun witte broertjes. Groene asperges bevatten ook meer vitamine C en caroteen dan de witte asperges. Dit komt doordat de groene asperges langer aan de wortel van de plant blijven en bovengronds groeien. 
Een hele fijne bijkomstigheid; je hoeft groene asperges ze niet te schillen, ze kunnen zo de pan in! En de mogelijkheden met asperges zijn eindeloos; gekookt in combinatie met ham, kaas en eieren, in de pasta, soep, salade, ... Of verwerkt in een heerlijke hartige taart, zoals deze variant met geitenkaas! 


Quiche met groene asperges en geitenkaas
voor 4 personen

1 bosje groene asperges
100 gr geitenkaas
6 zongedroogde tomaatjes
125 ml crème fraîche
100 gr magere kwark
2 eieren
1 eetlepel gedroogde tijm
zeezout
peper
Voor de bodem;
120 gr bloem
60 gr koude boter
1 ei
1 eetlepel koud water
snuf zeezout

Voor de bodem meng je de bloem met het zeezout. Snijd de boter in kleine blokjes, voeg toe aan de bloem en meng met je vingertoppen zodat je grove kruimels krijgt.

Kluts het ei en voeg dit samen met het water toe. Bestuif je aanrecht met bloem en kneed alles tot je een soepel deeg krijgt. Pak het deeg in plastic folie in en leg het in de koelkast voor 30 minuten.

Bestuif je aanrecht weer met bloem en rol het deeg uit. Vet een quichevorm in met boter of olie. Bekleed de vorm met het deeg, druk goed aan en snijd eventueel wat randjes weg. Prik gaatjes in de bodem en zet de schaal weg in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges en kook ze in 3 minuten beetgaar. Giet de asperges af en spoel ze af met koud water.

Meng de geitenkaas met de crème fraîche, kwark, eieren en tijm. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en roer deze door het mengsel. Breng goed op smaak met zout en peper.

Pak de quichevorm uit de koelkast. Snijd de asperges doormidden en leg de boven en onderkanten in een cirkel om en om op de bodem. Schep het geitenkaasmengsel op de asperges.

Bak de hartige taart in ongeveer 40 minuten in de oven.

Smakelijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...