zondag 18 oktober 2015

Pastinaak uit de oven met ham en noten


Pastinaak.. de welbekende vergeten groente ;-) Ik maak er altijd frietjes van, zoals dit recept hier op Mijn Kookavonturen of naar een recept van Amber Albarda met pindakaas. Ja met pindakaas, klinkt heel gek, maar is echt super lekker! Ik had pastinaak in huis gehaald voor de pindakaas frieten maar toen kwam ik dit heerlijke recept tegen in Foodies magazine. Change of plans dus en gelukkig maar want dit herfstgerecht is ook verschrikkelijk lekker! 


Pastinaak eet je misschien niet zo vaak zelf thuis maar deze 'witte wortel' is heel lekker en gezond. Pastinaak werkt zuiverend en bevat vele vitamines zoals vitamine C en E en mineralen zoals ijzer, foliumzuur en kalium. 


Pastinaak uit de oven met ham en noten
voor 4 personen

1.5 kg pastinaak
500 ml melk
50 gr boter
50 gr bloem
300 gr gesneden achterham
150 gr gemengde noten, ongezouten
handje platte peterselie (had ik nog in huis, kun je evt. weglaten)
nootmuskaat
zeezout
peper

Schrap de pastinaken schoon en snijd ze in de lengte in vieren. Doe de pastinaken met de melk in een pan en breng aan de kook. Kook de pastinaak in 5 tot 10 minuten beetgaar. Schep de pastinaken daarna uit de melk.

Verwarm de boter en meng de bloem daarna door de vloeibare boter. Breng de melk opnieuw aan de kook en voeg al roerend het botermengsel toe. Laat de melk doorkoken tot je een gebonden saus hebt. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Hak de platte peterselie fijn en meng dit door de saus. 

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Wikkel de ham op de pastinaken en leg ze in de ovenschaal. Schenk er de saus overheen. Hak de noten grof en verdeel ze over de pastinaken. 

Gratineer de pastinaak in ongeveer 10 minuten goudbruin in de oven.


Enjoy!


LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...