zondag 3 januari 2016

Kip piri-piri

Sommige van jullie was het al opgevallen, de laatste maand van 2015 had ik een blog pauze. Na een druk jaar had ik even niet zoveel inspiratie voor leuke blogs. Maar het is goedgekomen, ik ben er weer ;-) Om te beginnen wil ik jullie allemaal een geweldig 2016 wensen! Dat het een mooi jaar mag worden met veel geluk en heel veel lekkers natuurlijk, en dat alles in goede gezondheid. 

Ik begin dit blogjaar met een lekker pittig recept; kip piri-piri. In Portugal is dit een erg populair recept. Piri piri betekend ''rode peper'' en is een van oorsprong Portugese verzamelnaam voor kruidenmengsels en gerechten waar Spaanse rode pepers in verwerkt zijn. De Indiërs bedachten het specerijenmengsel a long long time ago, met de rode pepers die de Portugezen meenamen. De Indiërs vestigde zich in Oost-Afrika en op deze manier verspreidden deze marinade over heel Afrika. In Franstalige delen van Afrika wordt het ook wel ''pil pil'' genoemd. Er zijn talloze variaties op de marinade maar er zit altijd chilipeper, olie, citroen, knoflook en zout in.


De gedroogde chilipepers vind je bijvoorbeeld in de Toko. Je vindt daar diverse soorten met verschillende scherptes. Misschien overbodig, maar wees voorzichtig met de gedroogde pepers, kom niet aan je ogen! Chilipeper blijft erg lang op je handen, zelfs tot een paar uur na het koken, je wast het er niet zo makkelijk af. Je kunt eventueel eerst je handen insmeren met een beetje plantaardige olie. Dit vormt dan een beschermlaagje, op deze manier blijft de peper in de olie die je vervolgens afwast. 


Kip piri-piri
voor +/- 2 personen

5 kipdrumsticks
1.5 theelepel gedroogde chilipepers, verkruimeld
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gedroogde oregano
2 theelepels gerookte paprikapoeder
sap van een kleine citroen
olijfolie
zout
peper
Verwarm je oven voor op 220 graden.


Maak een paar diepe sneden in het dikste gedeelte van de drumsticks.

Meng in een grote kom; de chilipeper met de knoflook, oregano, paprikapoeder, citroensap en een scheut olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de kipdrumsticks toe en zorg dat ze helemaal bedekt worden door de marinade.

Leg de kip in een ovenschaal of braadslee en bak ze 20-25 minuten in de oven. Check op de kip gaat is door en in te prikken, als er helder sap uitkomt is de kip gaar.

Lekker met een frisse salade en zoete aardappelfrietjes of tortilla's. 


Enjoy!LIKE Mijn Kookavonturen op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe recepten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...