In de zomer vind ik een salade caprese heerlijk, maar in de herfst en winter heb ik toch meer behoefte aan warme en vollere smaken. Daarom heb ik de tomaten in deze salade geroosterd in de oven. De salade is heerlijk met een stuk goed brood maar je kunt hem ook combineren met een lekker witvisje of biefstukje. Van de walnotenpesto houd je waarschijnlijk wel wat over, lekker als snack op een rijstwafel of met worteltjes.
Wist je dat tomaten erg gezond zijn, vooral als je ze warm eet? Dit komt door de antioxidant lypoceen, als deze verhit wordt, wordt dit omgezet in een vorm die door het lichaam beter kan worden opgenomen. Lypoceen zorgt ook voor de mooie rode kleur, hoe roder de tomaat hoe gezonder, omdat er dan meer lypoceen in zit. Daarnaast bevatten tomaten veel andere vitamines en mineralen zoals bijvoorbeeld vitamine C, A, kalium en magnesium.
Winterse capresesalade met walnotenpesto
voor twee personen
5 zoete trostomaten
2 bollen mozzarella
50 gr walnoten
20 gr basilicumblaadjes
30 gr Parmezaanse kaas
1 teen knoflook
1 eetlepel Italiaanse kruiden
olijfolie
zeezout
peper
Rooster de walnoten in een droge pan, laat de walnoten daarna even afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was de tomaten en verwijder de kroontjes. Snijd de tomaten in plakken en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi ze met de Italiaanse kruiden, zeezout en peper. Besprenkel met een beetje olijfolie. Rooster de tomaten voor 30 minuten in de oven.
Laat de mozzarella goed uitlekken. Dep eventueel nog droog met keukenpapier.
Doe de walnoten, basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas en knoflook in de keukenmachine met een flinke scheut olijfolie. Maal de ingrediƫnten fijn tot een pesto en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Snijd de mozzarella in plakken en leg deze dakpansgewijs om en om met de geroosterde tomaat in een schaal. Verdeel de walnotenpesto over de salade.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten